LatViaNature sniedz ieskatu projektā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu LIFE projektu tīklošanās pasākumā

Ikgadējais Ziemeļvalstu un Baltijas valstu LIFE projektu tīklošanās pasākums šogad norisinājās Latvijā no 16. līdz 18. septembrim. Pasākums pulcēja vairāk nekā 100 dalībniekus no gandrīz 40 LIFE programmas projektiem, kas tiek īstenoti Baltijā un Ziemeļvalstīs. Šī gada sanāksmes galvenais mērķis bija dalīties LIFE projektu pieredzē par ieinteresēto pušu iesaisti un līdzdalību. LatViaNature aktīvi iesaistījās sanāksmes organizēšanā.

Sanāksmes dalībnieki saņēma noderīgu informāciju par jauno LIFE programmas īstenošanas daudzgadu darba programmu. Projekti arī izmantoja iespēju noskaidrot savus tehniskos un/vai finansiālos jautājumus ar Eiropas Klimata, infrastruktūras un vides izpildaģentūras (CINEA, European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency) projektu padomnieci Silviju Barovu (Sylvia Barova) un ELMEN finanšu monitori Veroniku Krecek-Tihu (Veronika Krecek-Ticha), kā arī citiem ELMEN pārstāvjiem.

Pēc kopējās dalībnieku sanāksmes LatViaNature organizēja tematisko sesiju un diskusiju par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu privātajos mežos.

Jauno pavāru kustība Kristapa Sīļa vadībā sanāksmes dalībniekiem organizēja  degustāciju, kurā katrs ēdiens ietvēra produktus ar LatViaNature nesen izstrādāto marķējumu “Dabisko pļavu produkts”.

Pasākuma otrajā dienā norisinājās ekskursijas, kas ļāva dalībniekiem iepazīties ar dažādām dabas aizsardzības un dabas daudzveidības saglabāšanas aktivitātēm Rīgā un tās apkārtnē. Vairākas no tām organizēja LatViaNature. Ekskursija par Daugavas vēsturi un ekosistēmām sniedza dalībniekiem iespēju uzzināt ekspertu skatījumu uz aizsargājamo nēģu Lampetra fluviatilis saglabāšanas mērķiem. Ekskursija uz Latvijas Universitātes Botānisko dārzu parādīja pirmos dabisko zālāju atjaunošanas eksperimenta rezultātus. Dalībnieki apmeklēja arī divas jaunatklātās augu ekspozīcijas – „Ārstniecības augi” un „Augu bioloģiskās un morfoloģiskās grupas”, kuras tapušas LatViaNature ietvaros. Vēl viena ekskursija tika organizēta uz dabas parku Ragakāpa, kur projekta eksperti dalījās iedvesmojošā piemērā par vietējo iedzīvotāju un starptautiskās skolas iesaisti kopīga mērķa sasniegšanai – invazīvās sugas vārpainās korintes (Amelanchier spicata) izskaušanai.

LIFE Filmu vakarā  tika demonstrētas interesantākās un noderīgākās LIFE projektu veidotās filmas un īsfilmas.

Tīklošanās pasākuma noslēgumā – trešajā dienā – tika organizētas pilnas dienas ekskursijas uz Rietumlatviju un Austrumlatviju, demonstrējot zemnieku pieredzi, kas apņēmušies dabai draudzīgi apsaimniekot savas zemes ar mērķi veicināt bioloģisko daudzveidību. Šo izbraukumu dalībnieki piedzīvoja gan viesmīlīgu vietējo zemnieku uzņemšanu, gan savvaļas dabas skatus (lapsas, dzērves, gulbjus, zirgus u.c.) un pat izaicinājumus, piemēram, ar iestrēgušu autobusu.

Nākamgad Ziemeļvalstu un Baltijas valstu LIFE projektu tīklošanās pasākumu organizēs Zviedrijas LIFE programmas projekti.

Zinošie LIFE programmas eksperti no CINEA un ELMEN monitoru komandas atbild uz dalībniekiem aktuālajiem jautājumiem

 

Iedvesmojoši stāsti par dabas aizsardzību no rītausmas…
… līdz saulrietam.

 

Dundurpļavās…

 

Ekskursijā uz Latvijas Universitātes Botānisko dārzu apskatīti pirmie dabisko zālāju atjaunošanas eksperimenta rezultāti

 

Jaunatklāto augu ekspozīciju apmeklējums Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā

 

Biotopa – mežainās piejūras kāpas – atjaunošana dabas parkā Engure

 

Ainaviskā Abavas upes ieleja, kur dalījāmies pieredzē par invazīvās Kanādas zeltgalvītes ierobežošanu

 

Kurzemes, iespējams, skaistākajā pļavā. Dabai draudzīgā “Drubazas” saimniecība un tās harizmātiskais īpašnieks Ģirts Dzērve dalījās savā pieredzē

 

…caur līganām niedrēm pretīm atklātiem Kaņiera ezera ūdeņiem…

 

LatViaNature tematiskā sesija par dabas daudzveidības saglabāšanu privātajos mežos

 

Diskusijas tematiskajā sesijā

 

Meklēšana

Skip to content